» » Дієта при гастриті у стадії загострення
  • автор: admin  
  • (24-04-2016, 16:13)   
  •   0   
  •  261 
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2016-04/dyeta-pri-gastrit-u-stadyi-zagostrennya_821.jpeg-->Дієта при гастриті у стадії загострення
Гастрит – досить розповсюджене захворювання, яке приносить хворому людині масу незручностей. Дієта в даному випадку дозволяє уникнути подальшого прогресування захворювання і домогтися лікування, або стійкої ремісії.
В стадії ремісії хронічного запального процесу шлунка хворі дотримуються харчування, рекомендованого лікарями як стіл №15. Їсти дозволяється все, в помірних кількостях, а харчування максимально наближено до здорового, тобто солодке, гостре і смажене представлено в меню в невеликій кількості.
Однак, при істотних порушеннях в харчуванні, наявності пристрасті до алкоголю і нікотину, сильному стресі , гастрит може знову дати про себе знати у вигляді загострення. У таких випадках хворі вимушено живляться як на дієті при гострому, вперше виявленому, гастриті.

Яка рекомендована дієта при загостренні гастриту шлунка?


Хворим рекомендована дієта, іменована в медицині як стіл №1. Вона є однією з найбільш строгих дієт і показана не тільки при даному захворюванні, але і, наприклад, при панкреатиті. При цьому має особливу важливість кислотність шлункового вмісту.
Так при виборі того, що можна їсти при гострому гастриті з підвищеною кислотністю, дієта пропонує наступні продукти:

  • ненаваристие супи на слабких бульйонах;

  • слизові молочні і не молочні каші (вівсяна, гречана, манна, рисова, перлова);

  • овочеві супи;

  • варене майже «до волокон» нежирне м'ясо;

  • зварені «в мішечок» яйця;

  • компоти, киселі;

  • овочі, що пройшли температурну обробку: картопля, морква, буряк, капуста;

  • сухарі з білого хліба;

  • печиво типу галет;

  • мед, зефір, некисле варення, цукор.


  • Важливо, щоб ці продукти харчування подавалися в теплому вигляді, так як дуже холодна або гаряча їжа здатна посилити неприємні прояви гастриту. Овочі і фрукти у сирому вигляді під час рецидиву захворювання є не рекомендується через можливість механічного пошкодження шлунка. Їжа готується з додаванням невеликої кількості солі на пару, гасінням, або запіканням, але без утворення скоринки. Смажені страви та спеції категорично протипоказані. При наявності шкідливих звичок слід на цей період від них відмовитися.
    Дієта для хворих на гастрит зі зниженою кислотністю передбачає деякі відмітні особливості. Атрофічний гастрит зазвичай є старечим захворюванням і зустрічається досить рідко. Суть живлення при такому вигляді гастриту полягає в стимуляції вироблення шлункового соку, для поліпшення перетравлювання їжі.
    При цій дієті можна смажені страви, але без жорсткої скоринки. Харчуватися необхідно невеликими порціями, але частіше. Це дозволяє стимулювати секреторну функцію шлунка.
    Хотілося б відзначити, що при наявності зайвої ваги, хворим при гастриті потрібно дотримуватись обережності у питанні яку дієту вибрати для схуднення. Категорично виключені жорсткі моно-дієти, з незбалансованим харчуванням, а обмежувати загальну кількість калорій у добу можна тільки поза загостренням і за рахунок зменшення солодкої і жирної їжі.
    Дієта при гастриті у стадії загострення в поєднанні з сучасними лікарськими засобами дозволяє в максимально короткий період досягти покращення стану та стабілізації хронічного процесу.
    Дієта при гастриті у стадії загострення

    Дієта при гастриті у стадії загострення
    загрузка...
    Написати Вконтакте