» » Що таке ГМО? Шкода і користь від вживання генномодифікованих продуктів
  • автор: admin  
  • (2-02-2016, 10:48)   
  •   0   
  •  1390 
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2016-02/scho-take-gmo-shkoda-korist-vd-vzhivannya-gennomodifkovanih-produktv_401.jpeg-->Що таке ГМО? Шкода і користь від вживання генномодифікованих продуктів
Купуючи продукти харчування, ми все частіше звертаємо увагу на наявність або відсутність у них ГМО. На сьогоднішній день немає однозначної думки про їх вплив на організм людини, у трансгенів є як свої прихильники, так і противники. Ми спробуємо розібратися, що таке ГМО, і який вплив вони чинять на організм.

Що таке ГМО?


ГМО – це генномодифіковані організми, які змінені методами генної інженерії, що дозволяє прискорити еволюцію і направити її в потрібне русло. Іншими словами це такий організм, у ДНК якого введений інший чужорідний ген, який природою йому не призначений, для придбання нових властивостей.

Їх використання найбільш поширене в сільському господарстві, де створюються і вирощуються нові сорти рослин, які стійкі до впливу навколишнього середовища і, як наслідок, дають високі врожаї. В тваринництві це дозволяє вирощувати більш продуктивних тварин, яким притаманний прискорений ріст. Це дозволило вирішити проблему продовольчого питання, яка гостро стояла в багатьох країнах.

Такі продукти поділяють на такі групи:

  • Продукти переробки трансгенної сировини. Це: сир, сиропи, крекери, томатна паста, згущене молоко, соєве молоко, борошно, крохмаль, чіпси, пластівці, газовані напої, пшениця.

  • Трансгенні овочі і фрукти;

  • ГМ-інгредієнти, які застосовуються в якості підсолоджувальних речовин, барвних і структурирующих. В основному до них відноситься кукурудза і соя.

  • Продукти тваринного походження. Це різні консерви, ковбасні вироби і напівфабрикати (пельмені, млинці, манти, чебуреки і т. д.)


  • Процес виробництва генів на сьогоднішній день налагоджено і автоматизований у спеціальних лабораторіях.


    http://diety.pp.ua/uploads/posts/2016-02/scho-take-gmo-shkoda-korist-vd-vzhivannya-gennomodifkovanih-produktv_432.gif-->Що таке ГМО? Шкода і користь від вживання генномодифікованих продуктів


    Виробництво складається з ГМО наступних етапів:

  • вирощування генів, які вимагаються;

  • введення вирощеного гена в ДНК донорського організму;

  • перенесення ДНК з вбудованим геном в необхідний організм;

  • подальший процес приживання в організмі;

  • відсіювання тих ГМО, яким не вдалося пройти процес модифікації.


  • Подібна технологія дозволяє значно зменшити витрати на вирощування продуктів, посилити їх життєстійкість, а також збільшити їх конкурентоспроможність.

    Що таке ГМО? Шкода і користь від вживання генномодифікованих продуктів

    Шкода і користь ГМО


    ГМО на сьогоднішній день вважаються потенційно небезпечними. Ніхто не може впевнено заявляти, що вони шкідливі. Дослідження й експерименти в цій області не проводилися, тому і немає доказів їх нешкідливості. Тому серед вчених з'явилося два протилежних табори. Одні заявляють, що ГМО дозволяють вирішити важливі гуманітарні проблеми і трансгени ніякої шкоди не приносять, тому що вони не вбудовуються в гени людини і, відповідно, не можуть впливати на синтез білків в нашому організмі. Однак, подібне стверджувати однозначно не можна через відсутність відповідних досліджень – на це справедливо вказують вчені з іншого табору




    http://diety.pp.ua/uploads/posts/2016-02/scho-take-gmo-shkoda-korist-vd-vzhivannya-gennomodifkovanih-produktv_644.gif-->Що таке ГМО? Шкода і користь від вживання генномодифікованих продуктів




    Чим же небезпечні ГМО? Багато вчених стверджують, що вони викликають такі проблеми:

  • знижують імунітет;

  • викликають онкологічні захворювання;

  • призводять до мутацій і безпліддя;

  • викликають смерть;

  • з'являються алергічні захворювання;

  • призводять до стійкості організму до дії антибіотиків.


  • Шкідливий вплив ГМО було виявлено при проведенні дослідів на щурах. У піддослідних були виявлені руйнівні процеси в печінці та зменшення обсягу мозку. Також відомо, що поля, на яких вирощують ГМО, обробляють гербіцидами, до складу яких входить дуже токсичний елемент, що вбиває все живе. Це призводить до зменшення популяції комах та порушення балансу природи.

    Що таке ГМО? Шкода і користь від вживання генномодифікованих продуктів


    Для того, щоб виявити наслідки вживання ГМО потрібно близько п'ятдесяти років. Тому важливо бути обережними у виборі їжі, щоб не завдати шкоди здоров'ю.

    Як правильно вибирати продукти


    Купувати чи ні товар з трансгенами, кожен вирішує самостійно. Вирушаючи за покупками, пам'ятайте, що до 45% продуктів у наших магазинах сьогодні містять ГМО. В основному вони входять до складу ковбасних виробів (до 85%), напівфабрикатів (млинці, пельмені, чебуреки і т. д.), кондитерських виробів, дитячого харчування, газованих напоїв, чаю та кави.

    Продукти з ГМО завжди дешевше і довго не псуються – це стосується переважно хлібобулочних виробів, фруктів та овочів. Ними також не цікавляться комахи, вони завжди мають однаковий розмір, навіть при розрізуванні не змінюють форму і не пускають сік. Якщо навіть виробники і продавці маркують товар відповідним написом, це, насправді, не обов'язково означає відсутність трансгенів. Щоб убезпечити себе, просто готуйте самостійно домашню їжу замість напівфабрикатів, а газовану воду замініть компотами, киселями і натуральними трав'яними чаями.
    загрузка...
    Написати Вконтакте