» » Булгур: користь і шкода, рецепти, калорійність. Відгуки про застосування булгуру під час дієти.
  • автор: admin  
  • (2-02-2016, 10:33)   
  •   0   
  •  487 
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2016-02/bulgur-korist-shkoda-recepti-kalorynst-vdguki-pro-zastosuvannya-bulguru-pd-chas-dyeti_551.jpeg-->Булгур: користь і шкода, рецепти, калорійність. Відгуки про застосування булгуру під час дієти.
Булгур – не дуже поширений продукт на полицях супермаркетів. Тому і серед тих круп, які ми звикли бачити в нашому щоденному раціоні, зустрічається не так часто. Не всі знають про користь цього продукту і тих стравах, які можна з нього приготувати, але постараємося поповнити ваші прогалини у знаннях.

Що таке булгур


Булгур – це крупа з твердої пшениці. Проводиться він за допомогою обробки пшениці окропом, її висушування, а після – процесу пропарювання. Досить часто цю крупу плутають із звичайною дробленої пшеницею, однак це неправильно, так як технологія виготовлення круп абсолютно різна.

Крупа булгур може використовуватися як самостійний продукт, так і у виді гарнірів до страв східної кухні або начинки для фарширування.

Корисні властивості булгуру


Спектр корисних властивостей цієї пшеничної крупи визначається набором макроелементів, вітамінів в її складі.

Почнемо з вітамінів і того, яку користь вони приносять нашому організму:


http://diety.pp.ua/uploads/posts/2016-02/bulgur-korist-shkoda-recepti-kalorynst-vdguki-pro-zastosuvannya-bulguru-pd-chas-dyeti_192.gif-->Булгур: користь і шкода, рецепти, калорійність. Відгуки про застосування булгуру під час дієти.



  • фолієва кислота необхідна для розвитку імунної та кровоносної системи;

  • тіамін – грає одну з важливих ролей в обміні білків, жирів і вуглеводів;

  • рибофлавін – цей вітамін потрібен для збереження здоров'я шкіри і нігтів, а також росту волосся;

  • пантотенова кислота необхідна для обміну амінокислот, жирів і вуглеводів.


  • Не менш багатий список макро - і мікроелементів, якими багатий булгур в порівнянні з іншими крупами.
    Містяться в ньому, цинк, мідь, залізо, калій, магній, фосфор і марганець забезпечують стабільну роботу кровоносної системи організму.
    Також вони зміцнюють стінки судин, знижують цукор в крові, нормалізують стан нервової системи, а також сприяють процесу розщеплення жирів в організмі.

    Булгур: користь і шкода, рецепти, калорійність. Відгуки про застосування булгуру під час дієти.





    http://diety.pp.ua/uploads/posts/2016-02/bulgur-korist-shkoda-recepti-kalorynst-vdguki-pro-zastosuvannya-bulguru-pd-chas-dyeti_534.gif-->Булгур: користь і шкода, рецепти, калорійність. Відгуки про застосування булгуру під час дієти.




    Булгур під час дієти


    Як відомо, не всі каші показані під час дієти. Однак булгур, відноситься до розряду цільнозернових круп – справжня знахідка для «голодуючих». При порівняно невисокій калорійності, каша з цієї крупи досить ситна і зазвичай вистачає невеликої порції, щоб втамувати голод і поповнити запас внутрішньої енергії.

    При правильному дієтичному раціоні харчування цю крупу найчастіше замочують в теплій воді, поки зерна не розбухнуть, або варять.

    Рецепти з булгуром


    Приготувати крупу можна різними способами. В кулінарних рецептах її можна використовувати за аналогією зі звичайним рисом. Ми навчимося готувати злак в якості гарніру, а також використовуємо його в низькокалорійному салаті.

    Для початку приготуємо кашу з булгуру. Для неї нам знадобляться:

  • 200 г крупи

  • 30 г олії

  • щіпка солі


  • Етапи приготування:

  • Вершкове масло необхідно розтопити на сильному вогні, а потім обсмажити в ньому крупу протягом 3 хвилин.

  • Після обжарювання в кашу додають воду в пропорції 1:2. В даному випадку на 200 г злаків необхідно використовувати 400 мл води.

  • Варити кашу необхідно 15 хвилин, не відкриваючи кришку каструлі.

  • Доповнити готовий булгур можна свіжою зеленню, горіхами, сухофруктами.


  • В 100 г готового продукту ви нарахуєте 391 Ккал, а енергетична цінність 1 порції страви без доповнень складе 904 Ккал.

    Булгур: користь і шкода, рецепти, калорійність. Відгуки про застосування булгуру під час дієти.


    З булгуру також можна приготувати салат «Табуле». Для нього потрібні такі інгредієнти:

  • 3 томата;

  • 1 огірок;

  • 6 ст. л. булгуру;

  • Зелень – листя салату, м'ята, петрушка;

  • лимон;

  • оливкова олія;

  • спеції.


  • Готується цей салатик так:

  • Готуємо кашу за рецептом, наведеним вище.

  • Зелень: петрушку і листя салату необхідно вимити, просушити і дрібно нарізати.

  • Помідори та огірки нарізати дрібним кубиком.

  • Змішайте всі інгредієнти салату, додайте до них м'яту.

  • Салат заправляється соком 1 лимона і оливковим маслом.


  • Енергетична цінність 100 г салату складає 91 Ккал.

    Кому булгур їсти не рекомендується


    Потрібно пам'ятати, що ця крупа має свої протипоказання. Вся справа в тому, що вона насичена вмістом такої речовини як глютен. Глютен – це складний білок, який часто ще називають «клейковиною». З-за нього булгур не рекомендується:

  • людям, які схильні до алергічних реакцій на клейковину;

  • людям з алергією на злакові культури;

  • тим, у кого є проблеми з шлунково-кишковим трактом;

  • а також тим людям, хто страждає гастритом і підвищеною кислотністю.
  • загрузка...
    Написати Вконтакте