» » Ниркова недостатність: принципи харчування і дієта при гострому захворюванні нирок
  • автор: admin  
  • (8-12-2015, 17:52)   
  •   0   
  •  956 
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/nirkova-nedostatnst-principi-harchuvannya-dyeta-pri-gostromu-zahvoryuvann-nirok_251.jpeg-->Ниркова недостатність: принципи харчування і дієта при гострому захворюванні нирок
Нирки – це природний фільтр людини. І коли цей фільтр дає збої, страждає весь організм. Найбільш небезпечне захворювання нирок – це ниркова недостатність. Коли в організмі розвивається це захворювання, то функції нирок повністю порушуються. А якщо не працює виводить функція, то утворюється скупчення токсичних речовин. Також порушується водно-електролітний баланс. Виділяється хронічна і гостра стадія захворювання. Вони розрізняються між собою симптоматикою і інтенсивністю перебігу хвороби.

Серйозна хвороба


Хронічна недостатність розвивається не відразу, а повільно і поступово. Протягом багатьох років працездатність нирок знижується. Причиною тому можуть бути інші хвороби нирок, судин, а також цукровий діабет.

Якщо захворювання відрізняється гостротою, то воно виникає раптово. Можливо, сталося отруєння органу якимось отруйною речовиною типу ртуті, проходили запальні процеси в нирках або був випробуваний сильний стрес, шок. Дізнатися захворювання можна за сильного скорочення кількості сечі, а також збою водно-електролітного балансу і роботи серцево-судинної системи.

Принципи харчування


Щоб зменшити ризики і поліпшити стан при ниркової хвороби, необхідно дотримання дієти. Основні її принципи зводяться до наступного:


http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/nirkova-nedostatnst-principi-harchuvannya-dyeta-pri-gostromu-zahvoryuvann-nirok_422.gif-->Ниркова недостатність: принципи харчування і дієта при гострому захворюванні нирок



  • найголовніша вимога – зменшення частки білка в їжі до 70 г і менше в залежності від стадії;

  • енергетична цінність їжі збільшується завдяки більшій кількості жирів і вуглеводів;

  • потрібно звертати увагу на способи приготування страв;

  • кількість солі і рідини повинно контролюватися і регулюватися. Головними показниками служать набряклість і тиск.


  • Вимоги до дієти залежать від стадії захворювання.

  • Якщо недостатність тільки розвивається, то білок зменшують до 70 г на день. Причому акцент робиться на рослинних, а не тваринних білках. Тобто замість яєць або м'яса потрібно їсти горіхи, бобові, крупи. Сіль скорочується до 6 г на день. Слід регулювати кількість рідини. Воно повинно бути більше сечі всього на 05 л.

  • Якщо симптоматика сильно виражена, білки скорочуються до 30 м, але в цьому разі віддається перевага тваринам. Сіль урізається до 2 р. Кількість рідини контролюється таким же способом. Перевага віддається натуральним сокам і лікувальним мінеральним водам. Дотримується дробове харчування.

  • Якщо ниркова хвороба перейшла в стадію, коли потрібно перебувати на гемодіалізі, то кількість білка розраховується з 1 г на 1 кг маси тіла. Сіль виключається повністю. Більшість груп продуктів прибирається – овочі, фрукти, молочні, бобові, а рідина скорочується до 700 мл. На цій стадії харчування найжорсткіше і обмежене.


  • Ниркова недостатність: принципи харчування і дієта при гострому захворюванні нирок

    Стіл № 7


    Дієта № 7 – основна при нирковій недостатності. Саме вона визначає список дозволених і заборонених продуктів. Залежно від перебігу хвороби дієтичний раціон може змінюватись, тому біля столу № 7 є свої різновиди – 7а, 7б і т. д. В них може змінюватися кількість тих чи інших компонентів, а також набір продуктів.

    Проте суть у всіх різновидах одна – необхідно дробове харчування, питний режим і виключення шкідливих продуктів. Категорично заборонені:




    http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/nirkova-nedostatnst-principi-harchuvannya-dyeta-pri-gostromu-zahvoryuvann-nirok_194.gif-->Ниркова недостатність: принципи харчування і дієта при гострому захворюванні нирок





  • алкоголь;

  • жирне і смажене;

  • круті бульйони;

  • шоколад, какао;

  • міцний чай, особливо чорний;

  • житній хліб;

  • молочні та кисломолочні продукти;

  • макаронні вироби;

  • соління, гостре;

  • тваринні жири;

  • крохмаль.


  • Ниркова недостатність: принципи харчування і дієта при гострому захворюванні нирок


    Можна їсти такі продукти:

  • хліб – прісний, пшеничний;

  • м'ясо – курка, індичка, кролик на пару або відварні;

  • риба – нежирні сорти (хек, минтай) на пару, варені;

  • овочі – практично все, обмежити картоплю, гарбуз;

  • соуси – томатні, підливи без бульйонів;

  • жири – тільки рослинні;

  • яйця – рідко. Допускається 1 яйце в день, а не щодня;

  • фрукти – будь-які, акцент зробити на кавуни і дині;

  • солодощі – мед, варення, желе, цукерки без шоколаду (карамельки);

  • напої – трав'яні відвари, шипшина, неміцний зелений чай, неконцентровані соки з фруктів і овочів.


  • Такий, на перший погляд, жорсткий раціон харчування дозволить контролювати перебіг захворювання, не давати йому посилюватися. Потрібно тільки правильно підібрати меню в залежності від ступеня хвороби і рекомендацій лікаря.
    загрузка...
    Написати Вконтакте