» » Дієта після інфаркту міокарда
  • автор: admin  
  • (8-12-2015, 17:48)   
  •   0   
  •  232 
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/dyeta-pslya-nfarktu-mokarda_181.jpeg-->Дієта після інфаркту міокарда
Для того щоб організм зміг нормально відновитися після перенесеного інфаркту, дуже важлива правильна дієта. Здорове харчування суттєво підвищує ефективність медикаментозної терапії. Якщо ж вживати в їжу нездорові продукти, можна, навпаки, погіршити стан свого серця. Перенесений інфаркт – це однозначний привід кардинально переглянути свій підхід до харчування і збалансувати його таким чином, щоб забезпечити тривалу повноцінне життя.

Чого не можна їсти після інфаркту


Насамперед після перенесеного інфаркту під заборону потрапляють всі продукти, які сприяють підвищенню артеріального тиску:

  • кави;

  • газовані напої;

  • алкоголь.


  • Необхідно також різко обмежити кількість кухонної солі, що додається в їжу. Справа в тому, що вона також сприяє підвищенню артеріального тиску. Звичайно ж, не варто відмовлятися від неї зовсім, проте споживати її після перенесених серцевих захворювань можна не більше 5 г на добу.


    http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/dyeta-pslya-nfarktu-mokarda_832.gif-->Дієта після інфаркту міокарда


    У деяких випадках лікарі рекомендують на деякий час перейти на бессолевое харчування.
    Подібне обмеження здатне істотно поліпшити стан здоров'я і сприятиме швидкій реабілітації.

    Для тих, хто не готовий відмовитися від солі, можна порекомендувати замінити звичайну кухонну на лікувально-профілактичну сіль. Вона багата калієм і магнієм і практично не містить натрію. При цьому за смаком вона практично не відрізняється від звичайної.

    Під заборону потрапляють продукти, які сприяють розвитку атеросклерозу. Сьогодні вважається, що до таких належать трансжири, оскільки вченим Гарвардського університету вдалося довести непричетність насичених жирів до розвитку кардіоваскулярної патології. Трансжири – це штучні тверді жири. Вони широко використовуються в харчових і кондитерських продуктах. Саме вони причетні до утворення на стінках судин атеросклеротичних бляшок.

    Чоловік навіть після інфаркту не повинен повністю відмовлятися від споживання м'яса. Це, звичайно, не означає, що він може харчуватися виключно салом і жирним м'ясом, однак на вегетаріанську дієту йому сідати теж не варто. А ось виключити з раціону напівфабрикати, ковбаси, сосиски, кондитерські вироби, снеки, чіпси та інші продукти подібного роду слід повністю. Крім того, не варто замінювати вершкове масло, яке не приносить шкоди організму, якщо його вживати в розумних кількостях, більш дешевими аналогами.

    Дієта після інфаркту міокарда

    Продукти, які повинні стати основою дієти після перенесеного інфаркту


    Насамперед варто внести в раціон якомога більше продуктів, що сприяють зниженню артеріального тиску. Крім того, дієта тих, хто переніс інфаркт міокарда, повинна містити велику кількість кальцію, калію, магнію. До таких продуктів відносять овочі та фрукти: банани, кавуни, цитрусові, абрикоси, курагу, ізюм, авокадо, помідори, дині, печена картопля, бобові, кунжут, горішки, гречку, пророщену пшеницю.

    В раціоні в достатній кількості обов'язково повинні бути присутніми жирні сорти риби, рослинні олії, особливо льону. Вони володіють чудовим дією на організм, оскільки суттєво уповільнюють розвиток атеросклерозу. При цьому важливий не тільки сам факт вживання в їжу таких продуктів, але і достатня їх дозування: потрібно, щоб організм отримував не менше 1 м ейкозапентаєнової і докозагексаєнової кислот. Тоді їх позитивну дію на організм буде помітно.

    Дієта після інфаркту міокарда





    http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/dyeta-pslya-nfarktu-mokarda_725.gif-->Дієта після інфаркту міокарда




    Як побудувати харчування в гострий період


    Відразу після перенесеного інфаркту призначається харчування 5-7 разів на добу. При цьому порція не повинна перевищувати 200-300 р.

    У меню повинні входити наступні продукти:

  • морквяний сік з ложкою рослинного масла, переважно лляного – двічі в день;

  • нежирні молочні продукти;

  • рідкі каші, переважно розварені і протерті;

  • овочеві бульйони і супи.


  • У цей період краще всього дотримуватися безсольової дієти. В крайньому випадку замінити сіль лікувально-профілактичною.
    загрузка...
    Написати Вконтакте